فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1383)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1383)

  • 110 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • قاسمعلی عمرانی، منوچهر وثوقی، رویا مافی غلامی صفحه 1
    در این تحقیق ساخت رزین پلی استر سیر نشده (UPR) به وسیله بازیافت شیمیایی گلیکول کافتی در سه مرحله انجام می شود که به ترتیب عبارتند از گلیکول کافت PET با استفاده از پروپیلن گلیکول (PG)، ساخت UPR به وسیله واکنش بس چگالش، حل کردن رزین در استایرن.
    برای انجام گلیکول کافت از ضایعات برده PET با وزن مولکولی عددی بین 20000-18000 استفاده شد. شرایط آزمایش در دمای 200oC و زمان 8 ساعت تحت بازروانی و جونیتروژن و کاتالیزور روی استات 5/0% وزنی بود. آزمون های این مرحله شامل اندازه گیری ارزش هیدروکسیل، تعیین گلیکول آزاد و وزن مولکولی میانگین عددی (Mn) می باشد. در مرحله ساخت UPR بوسیله واکنش بس چگالش مالئیک انیدرید و محصولات گلیکولیده استفاده گردید. آزمون های این مرحله نیز شامل ارزش هیدروکسیل، تعیین Mn، تعیین عدد اسیدی نهایی، تعیین نقاط ذوب بودند و در مرحله آخر انحلال رزین ساخته شده در حلال فعال استایرن در دمای 100oC انجام شده و ویسکوزیته نهایی رزین رقیق شده با ویسکوزیته سنج بروکفیلد در دمای 31oC تعیین می گردد.
    برای بررسی زمان ژل شدن و دمای گرمادهی از 5/1% متیل اتیلن کتون پروکساید به عنوان آغازگر و 5/0% نفتنات کبالت به عنوان شتاب دهنده استفاده گردید. مقدار استایرن موجود در رزین ها بین 40-30% تنظیم شد. چون تعداد نمونه ها زیاد و آزمون ها نیز زمان بر و پرهزینه بودند از نمونه های5/37 و 50% PET استفاده شد.
    کلیدواژگان: بازیافت، باطریهای نوشابه خانواده، پلی اتیلن ترفتالات، پلی استر اشباع نشده در پلیمریزاسیون
  • جعفر نوری، حمید رحیمی پور، رویا نزاکتی اسماعیل زاده صفحه 17
    دریاچه مصنوعی انسان ساخت غرب شهر تهران که محل احداث آن در شمال غرب شهر تهران و در منطقه 22 شهری پیش بینی شده است، باحجم 10 میلیون متر مکعب، مساحت 224 هکتار وعمق متوسط 10 متر به عنوان بزرگترین دریاچه انسان ساخت ایران محسوب می گردد. مهمترین منابع آبی منطقه که می توان برنامه آبگیری جهت تامین آب دریاچه را بر روی آنها طرحریزی نمود عبارت از رودخانه کن، رواناب های سطحی منطقه شهری، رواناب های حوزه های میانی و پساب تصفیه شده منطقه شهری می باشند. در مطالعه حاضر نحوه آبگیری از این منابع به صورت منفرد یا تلفیقی از دو یا چند منبع به طور همزمان بررسی شده ودرنتیجه دوازده گزینه متفاوت برای تامین آب دریاچه معرفی گردیده است. یکی از عوامل عمده که می تواند پس از احداث دریاچه کیفیت آب را تحت تاثیر قرار دهد ودر این تحقیق بدان توجه خاص شده است، وضعیت لایه بندی های حرارتی دریاچه با توجه به اقلیم شهر تهران خواهد بود. دراین تحقیق مدل (WQRRS) Water Quality for River - Reservoir Systems به طور مجزا برای هر یک از 12 گزینه پیشنهادی تامین آب دریاچه اجرا گردیده است. بدین ترتیب احتمال وقوع لایه بندی حرارتی در دریاچه برای هریک از حالات فوق طی یک دوره زمانی پنج ساله، که به عنوان دوره شاخص مدلسازی انتخاب شده، شبیه سازی گردیده است. با استفاده از آمار و داده های ایستگاه های هیدرومتری وهواشناسی منطقه وبا مطالعات انجام شده، اطلاعات ورودی مدل آماده گردید. این اطلاعات که شامل عوامل کیفی، داده های هواشناسی، هندسه مخزن، داده های جریان ورودی وضرایب مورد نیاز می باشند، به مدل داده شده و پس از اجرای مدل، نتایج حاصل مورد بررسی قرار گرفته اند. در مطالعه حاضر با استفاده از نتایج این شبیه سازی، مشخص گردیده است که از دیدگاه لایه بندی حرارتی، رودخانه کن به عنوان یکی از گزینه های تامین آب دریاچه، کمترین مخاطره را درپی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دریاچه انسان ساخت، منابع آب، کیفیت آب، لایه بندی حرارتی
  • نسرین چوبکار، حسین عمادی، حسین نگارستان صفحه 33
    سم تری کلروفن یک آفت کش ارگانوفسفره است که در غلظتppm 0.5 تا 1 در رشد و نمو گزینشی زئوپلانکتون هایی مثل روتیفر، که غذای مطلوب لارو ماهی سفید می باشد، از طریق نابود کردن دشمنان روتیفرها یعنی سیکلوپس ها بکار می رود و در پاره ای از موارد برای تسریع نتایج و با مدیریت ناصحیح از غلظت های بالاتر این سم هم استفاده می گردد. 24 تا 48 ساعت پس از کاربرد سم، لاروهای 3 تا 7 روزه ماهی سفید بهاستخر پرورشی معرفی می شوند.
    هدف از این مطالعه برآورد غلظت مناسب سم و زمان مناسب در معرفی لاروها پس از بکار بردن سم تری کلروفن می باشد. اثرات غلظت های صفر (تیمار شاهد)، 5/0، 1، 2، 3، 4، 5 و10 ppm و نیز اثر زمانهای متفاوت معرفی لاروها پس از کاربرد سم (24، 48 و 72 ساعت) در 22 تیمار و 3 تکرار بر روی رشد لارو و بچه ماهی سفید دریای خزر مورد ارزیابی قرار گرفت.
    این مطالعه در انکوباتورهای ویس انجام گردید و در زمانهای ذکر شده لاروهای 3 روزه ماهی سفید به تعداد مساوی به انکوباتورها معرفی شدند. این آزمایش به روش ساکن، بدون استفاده از جریان آب صورت گرفت. پس از 2 روز، لاروها را از انکوباتور خارج کرده و بصورت گروه های جداگانه به حوضچه های توری معرفی گردیدند و هر 14 روز یکبار در طول 8 هفته پرورش بصورت تصادفی تعداد 20 نمونه برداشت شده و مورد بیومتری قرار داده شد.
    تجزیه و تحلیل داده ها با آنالیز واریانس یک طرفه(ANOVA) و با استفاده از نرم افزار آماری SAS انجام شد.
    نتایج این بررسی نشان داد که وجود سم تری کلروفن در آب در رشد ماهی موثر است اما بیشترین تاثیر آن در هفته های دوم و هشتم مطالعه می باشد که در آن رشد ماهی کند می گردد و اصولا ماهیان تیمار شاهد(فاقد سم) بیشترین میزان رشد و ماهیان تیمارهایی با غلظت بالای سم، ppm 10، کمترین میزان رشد را دارا بودند.
    همچنین نتایج حاصله نشان داد که بهترین زمان در معرفی لاروها بهاستخر 72 ساعت پس از کاربرد سم می باشد. بدین معنی که پس از ریختن سم به آباستخر و معرفی لاروهای ماهی سفید به این آب با گذشت 72 ساعت پس از اضافه کردن سم، بیشترین میزان رشد بدست می آید که این مساله ممکن است بدلیل شکسته شدن مولکولهای سم تری کلروفن در آب پس از طی این مدت به ترکیباتی با سمیت کمتر باشد.
    کلیدواژگان: سم، تری کلروفن، ماهی سفید، رشد
  • علی رحیمی خوب، مهدی کوچک زاده، فرود شریفی، جمال محمد ولی سامانی، سید محمودرضا بهبهانی صفحه 45
    دمای هوا یکی از پارامتر های مهم اقلیمی است که در ایستگاه های هواشناسی اندازه گیری می شود و بعلت نقطه ای بودن ایستگاه ها، داده های آنها کاربرد زیادی در مطالعات منطقه ای ندارد. بنابراین لازم است که این داده ها به داده های منطقه ای تبدیل شوند. دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی بیشترین همبستگی را با دمای هوا دارند و بوسیله تصاویر ماهواره ای که ساختار داده های آن مکانی و پیوسته است، برآورد می گردند. از اینرو برای تعیین دمای هوا بصورت منطقه ای از مدل های همبستگی که متغیرهای ورودی آن دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی است استفاده می شود. در این بررسی 3 مدل همبستگی ساده خطی، چند متغیره خطی و غیر خطی برای برآورد دمای ماکزیمم روزانه مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. در مدل های همبستگی چند متغیره به غیر از متغیر های فوق، مشخصه های جغرافیایی مانند عرض جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا و روز ازسال نیز به عنوان ورودی های مدل مورد استفاده قرار گرفت و دمای سطح زمین و شاخص تفاضل پوشش گیاهی نرمال شده(NDVI) بکمک تصاویر ماهواره نوا برآورد گردید. بررسی نتایج نشان داد که مدل همبستگی چند متغیره غیر خطی بیشترین دقت را دارد که در آن جذر میانگین مربع خطا(RMSE) و میانگین قدر مطلق خطا(MAE) بترتیب 57/1 و 3/1 درجه سانتیگراد برآورد گردید.
    کلیدواژگان: دمای هوا، ماهواره نوا، مدل همبستگی، دمای سطح زمین، ارومیه
  • علی افشار حسینی، داریوش باستانی، علی اکبر سیف کردی صفحه 55
    استفاده از جاذبهای صنعتی یکی از روش های جمع آوری لکه نفتی از آب دریا می باشد، در این مطالعه از چهار نوع پرلیت فرآوری شده انبساط یافته با کد های A o؛ A1، AH؛ A2 متناسب با درجه انبساط پذیری، سطح ویژه، اندازه دانه بندی، فضای تخلخل آنها و دو نوع نفت خام(نفت خام آسیای میانه و نفت خام ایران) در دو حالت استاتیک و دینامیک در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شده است. پرلیت به علت سبکی وزن (دانسیته (40-200 kg/m3 بسیار سریع (درکسری از زمان) در سطح لکه نفتی پخش شده و روی آن شناور می ماند و به علت تخلخل زیاد(ساختار پرلیت بصورت لایه لایه با فضای تخلخل بیش از 90% می باشد) دارای سرعت نفوذ بالا در جذب نفت است. مطالعات سینیتیکی نشان داد، جذب نفت در لحظات اولیه پخش شدن پرلیت روی لکه نفتی اتفاق می افتد؛ نوعی از پرلیت تحت نام A0 ضمن جذب سریع لکه نفتی به صورت لخته درآمده وجمع آوری آن از روی آب به آسانی انجام پذیر است. ظرفیت جذب پر لیت((A0 هفت میلی لیتر نفت بازای یک گرم پرلیت می باشد. این نوع پرلیت می تواند تا 25 برابر وزن خود لکه نفتی را به صورت قطرهای معلق در آب (امولیسیون) درآورد تا امکان تجزیه شدن آن توسط میکروارگانیسمها به آسانی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: لکه نفتی، پرلیت، جذب سطحی، سینیتیک جذب
  • حسین ظهوری، محمود کرمی، مظفر شریفی صفحه 69
    این مطالعه با هدف شناسایی تنوع گونه ای و پراکنش خفاش ها در جزیره قشم از پاییز1378 الی بهار 1381 انجام گردید در راستای این کار اقامتگاه های (Roosting areas) خفاش ها شناسایی و نمونه برداری با روش های مختلفی نظیر تور نامریی و تور ماهیگیری و... با کمک افراد محلی صورت گرفت. شناسایی گونه های خفاش بر پایه اندازه گیری صفات ریختی و جمجمه انجام شده و5 گونه خفاش (1 میوه خوار و 4 حشره خوار) شناسایی گردید:Rousettus aegyptiacus-Rhinopoma muscatellum--Taphozus perforatus-Asellia tridens- Pipistrellus pipistrellusاگرچه وجود خفاش میوه خوار در سالهای بسیار دور از این منطقه گزارش شده بود اما برای اولین بار توسط مولفین مقاله حاضر از قشم صید گردید همچنین 4 گونه خفاش حشره خوار نیز برای اولین بار از این جزیره گزارش می شود.
    کلیدواژگان: خفاش، میوه خوار، قشم
  • رضا مرندی، مرتضی کاشفی الاصل، طاهره ولی زاده صفحه 77
    جذب رنگ فعال با پایه آزو (Red-2) با عبور از لجن فعال خشک شده صورت گرفت طی آزمایشات با تغییر pH اولیه، گرم ماده جاذب تغییر در سرعت مخلوط کن و غلظت ماده اولیه انجام شده بررسی تغییرات سینتیکی و تاثیرات آنها بر میزان جذب نشان می دهد که مدلهای تعادلی از معادلات جذبی فرندلیش و لانگمور به خوبی تبعیت می کند.
    بالاترین درصد جذبی که در این آزمایشات بدست آمده در غلظت 40 میلی گرم بر لیتر با 5/2گرم جاذب در2 pH= بود.
    نتایج نشان می دهد که مراحل جذب رنگ آزو از سینتیک درجه دوم پیروی می کند و همچنین ظرفیت جذب نسبتا بالا می باشد(pH <6) در ضمن ضریب همبستگی بالا R>0.989 نشان می دهد که این روش بسیار مناسب بوده است.
    در این تحقیق برای جذب رنگ از روش جذب سطحی استفاده گردید. ابتدا محیط مناسب برای رشد باکتری های موجود در لجن تهیه گردید پس از رشد میکروارگانیسم ها به مدت 24 ساعت در حرارت60 درجه خشک شد. با توجه به بدست آمده مشخص شد لجن فعال می تواند به عنوان یک جاذب مناسب و ارزان قیمت و قابل دسترس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جذب بیولوژیکی، رنگ آزو، لجن فعال خشک، ایزوترم جذب
  • امیرحسین محوی، محمد مسافری، سیمین ناصری، مصطفی حسین صفحه 87
    در تحقیق حاضر با توجه به اهمیت فاضلاب صنعتی و آلودگی های زیست محیطی حاصله، 20 واحد صنعتی غذایی و دارویی از بین 77 واحد (20% از کل صنایع تهران بزرگ) بطور تصادفی انتخاب و فاضلاب آنها از نظر کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی کمی فاضلاب این صنایع میزان آب مصرفی و تولید فاضلاب و جهت ارزیابی کیفی مقدار اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی پنج روزه (BOD5) و کل مواد معلق (TSS) در نظر گرفته شد. 20 صنعت بررسی شده در تحقیق سالیانه 7876346 متر مکعب آب مصرف می نمایند که از این میزان در صنایع مختلف بین 25 تا 95 % و بطور متوسط 69% تبدیل به فاضلاب شده و حجم فاضلاب تولید شده برابر 5454154 متر مکعب در سال می باشد. برای کل صنایع غذایی و دارویی تهران بزرگ مقدار مصرف آب 33/10 میلیون متر مکعب و مقدار کل فاضلاب بالغ بر 5/7 میلیون مترمکعب برآورد می شود. صنایع روغن نباتی، نوشابه سازی، لبنی و دارویی به ترتیب با مصرف 3/36 %، 3/29%، 2/14% و 14/7 % از کل آب مصرفی در رده های اول تا چهار قرار دارند. از نظر فاضلاب تولیدی، صنایع نوشابه سازی، روغن نباتی، لبنیاتی و داروسازی به ترتیب با تولید 34%، 31/30%، 44/14% و 66/5% فاضلاب در رده های اول تا چهارم قرار دارند.
    آلوده ترین فاضلاب تولید شده از نظر مواد آلی مربوط به کارخانجات الکل سازی با BOD5 برابر با 44000mg/L می باشد. میانگین BOD5 برای صنایع بررسی شده بدون احتساب صنعت الکل سازی برابر mg/L 558 بدست آمد. در زمان بررسی 60% صنایع فاقد سیستم تصفیه بوده و تنها در 10 % صنایع (2 واحد) سیستم تصفیه با کارآئی خوب وجود داشت. 30% واحدها دارای تصفیه خانه با راندمان پایین یا بدون کارآئی لازم بودند. بخش عمده فاضلاب این صنایع بدون تصفیه وارد چاه های جذبی یا رودخانه شده و باعث آلودگی منطقه می گردد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، صنایع غذایی و دارویی، تهران، کمیت، کیفیت
|
  • Ghasemali Omrani, Manochehr Vosoughie, Roya Gholami Mafie Page 1
    Post-consumer waste poly (ethylene terephthalate), PET, scraps were glycolyzed at different reaction times and different weight ratios of 37.5 to 62.5% PET by using propylene glycol, PG. It was shown that the effect of catalyst presence is significant upon the acceleraion of depolymerization. Two grades of virgin and waste PET was used to compare the depolymerization behaviour by using PG, which showed the exact similarity. The free glycol of the resulted glyco-esters was removed. FTIR, GPC and DSC techniques were used to characterize the glycolization products, and hydroxyl value determination was used to specify the extent of the reaction. The results showed that the some PET chains have been broken down and hydroxyl-terminated end gropus have been formed on the oligomeric chains. A relative decrease in molecular weight and viscosity at same PET concentrations by increasing the reaction time indicated that the PET chains have been broken The results of free glycol removal and hydroxyl value tests confirmed that about 12 to 25% of PG have been used up to break the PET chains.The resulted oligomeric glycolizates can be readily used in formulation of unsaturated resins and specific types of polyurethanes.
  • Jafar Nouri, Hamid Rahimipour, Roya Nezakati Page 17
    Chitgar artificial lake, located in urban District – 22 Municipality of Tehran northwest of Tehran, is by volume l0 MCM,by depth average 10m and by area 225 ha as the Iran’s largest man- made lake. The most important water resources of district, which can support the lake water, are Kan River, municipal runoff, the middle part watersheds runoff and the treated wastewater of urban region. In this study the way to take water from each resource individually or some of them together have been discussed and twelve different choices of resources to maintain the lake water have been introduced. Thermal stratification is one of the most important parameters that can affect the lake water quality after construction in regard to Tehran climatic conditions. In this research WQRRS model has been run to every 12 aforementioned choices individually to predict the probable thermal stratification in the lake for each one. This simulation has been done during a five- year period, which is assumed to be a typical period of time in this study. The needed input data to run the model are quality factors, meteorological data, and geometrical characterticas of the reservoir, the characteristics of inflow and also the needed coefficients for the model. These data have been collected from hydrometic and meteorological stations of the region and also the results of other researches. After running the model the simulation results show that the Kan River, as one of the proposed water resources, has the least difficulties in thermal stratification
  • Nasrin Chobkar, Hosein Emadi, Hosein Negarestan Page 33
    The research aims to investigate effects of application of trichlorfon toxin on different treatments with concentrations of the obsectine of this study was to investigate the effects of applicational trichlosfon toxin on different treatments using concentrations of 0, 0.5, 1, 2, 3, 4, 5 and 10 ppm. Also effects of introduction of fish larvae in different times after toxin spraying (24, 48 and 72 hours) on growth of the larvae and fry also studied. Vase incubators were used for three days larvae of Kutum. The experiment was conducted without use of flowing water. The results were tested statically using analysis of variance.A second set of experiments were run after vase experiment to look at the effects of trichlorfon on fish fry growth. The fries were placed in separate net copartments in earth ponds to grow.The statistical results of pond experiment showed that in the beginning of the period, trichlorfon toxin decreased growth of fish, Then growth was normal. Towards the end of the experiment, lower growth was observed in treatments having toxin with higher concentration of the toxin. Also statistical difference was significant for growth, as when the fish larvae were introduced into ponds after 72 hours after spraying, best growth was observed.
  • Ali Rahimi Khoob, Mahdi Kouchak Zade, Foroud Sharifi, Jamal Mohammad Vali Samani, Seyedmahmoudreza Behbahani Page 45
    Air temperature, as measured at standard meteorological stations, is an important climatologically variable and since these stations are collected as point samples, their data are not applicable for regional purposes. Therefore these data are necessary to be converted or modified to a regional data. Land surface temperature and vegetation index have the most correlation with air temperature and can be estimated by satellite images. Thus, for retrieving air temperature at regional scale regression models have been used where the input variables are land surface temperature and vegetation index. In this study three regression models; linear ordinary, linear multiple and non-linear multiple in estimating maximum air temperature are used and compared. In multiple regression models, in addition to variables mentioned above, also geographic variables used as model inputs. Land surface temperature and normalized deference vegetation index (NDVI) has been estimated using NOAA satellite images. The results show that non-linear multiple regression model has the highest precision among the models where the root mean square error (RMSE) and mean absolute error (MAE) estimated are equal to 1.57°C and 1.3°C, respectively.
  • Afshar Alihossini, Dariush Bastani, Ali Akbar Seifkordi Page 55
    In this study; four types of expanded perlites (A0, A1, AH, A2) were used to sorption oil spill. These four types are different on their porous space, expansion ability and special surface area. The tests were done in laboratory bench scale and in static and dynamic models. Experiments show that perlite is spread on oil spill rapidly and is floated on the surface of oil spill because of its low weight (40-200 kg/m^3)and high porous space. According to kinetic study sorption of oil spill is took place in the initiation of spreading of perlite on oil spill. One of the perlite types, A0, is clotted during sorption of oil spill and in this situation is removed from the surface of water easily. A0 sorption capacity is 7ml oil/1gr perlite. A0 can emulsify oil spill that is 25 times heavier than its own weight, so that microorganisms can degrade it readily.
  • Hossein Zohuri, Mahmood Karami, Mozafar Aharefi Page 69
    A study was conducted to determine species diversity and distribution of bats in Qeshm island, Persian golf, from autumn 1999 to spring 2002. The roosting areas were identified and bats were captured by different means such as mist net and fishing nets set up by the locale people to protect the palm fruits against the fruit bats. Identification of the bat species were done by morphometric and cranial measurements. Five species of bats were identified; one frugivore (Rousettus aegyptiacus) and four insectivores; Rousettus aegyptiacusRhinopoma muscatellumTaphozus perforatusAsellia tridensPipistrellus pipistrellusAlthough the existence of fruit bat had been reported so many years ago, the fruit bat (Rousettus aegyptiacus) was captured in this study for the first time vy the authors. No insectivore bat was reported before from Qeshm island. This was the first report of the 4 insectivorous bats in Qeshm. Based on statistical analysis, Pipistrellus pipistrellus should to have intrapopulation variation
  • Reza Marandi, Tahereh Valizadeh, Morteza Kashefiasl Page 77
    Absorption of active dyes with Azo base (Active Red) is made by passing from dried active sludge. During performed tests, which was with changing of initial pH-gram of adsorbent matter –changing in shaker speed and initial dye concentration as well as investigation of kinetic changes and their effects on absorption rute show that equilibrium models follow from detailed equation of Freundlish & Longmuir well.the highest percent of absorption which obtained in these testes for the color of active red in concentration of 40 mg/lit is equal to 61.12% with absorbed gram 2.5 in pH=2. Adsorption stage of Azo dyes follows the second-degree kinetics and it was specified that the capacity of adsorption is relatively high. (pH<6)The high correlation coefficient, R>0.989, showed that this method is suitable.The adsorption method was used for absorbance of dyes the bucteries in the sludge were subject to growth, then it was dried for 24 hours fewer than 60º c.
  • Amir Hossein Mahvi, Simin Nasseri, Mohammad Mossaferi, Mostafa Hosseini Page 87
    Considering importance of industrial wastewater and related environmental pollutions, this study was carried out to evaluate quantity and quality of wastewater of 20 food and pharmaceutical factories among 77 industries (comprise totally 20.3% of industries). For quantitative evaluation, consumed water and generated wastewater and for qualitative evaluation BOD5 and TSS were studied. The results showed that 20 Studied food and pharmaceutical factories consume 7,876,346 m3 water annually, of Which 25 – 95% with average 69% was converted to wastewater and the total annual rate of wastewater produced in both types of industries was 5,454,154m3. It is estimated that annual water consumption and wastewater generation for all of food and pharmaceutical industries of Tehran is 10.33 million m3 and 7.5 million m3, respectively. Considering water consumption, oil manufacturing, beverage, dairy and pharmaceutical industries with consumption of 36.3%, 29.3%, 14.2% and 7.14% of total volume, rank 1st to 4th, respectively. In the case of wastewater generation, beverage, oil manufacturing, dairy and pharmaceutical industries with generation of 34%, 30.31%, 14.44% and 5.66% of total volume, rank 1st to 4th respectively. The most pollutant wastewater regarding to organic material is alcohol industry with BOD5 = 44000 mg/l. Average of BOD5 for studied industries regardless of alcohol industry was 558 mg/l. During the study, 60% of studied industries had not wastewater treatment plant (WTP) and only 10% (2 units), had WTP with good performance. In 30% of industrial units the performance of WTP were poor or without any efficiency. A great volume of industrial effluents with high pollution potential is discharged into rivers or wells of the region, which would result pollution of the region.